Haalbaarheidsstudie transformatie Borstblok
Bos en Lommer Amsterdam

Hoe een bouwblok verbindt door slimme transformatie

 

Architectuur

2.jpg

Het Borstblok vormt een meer dan 200 meter lange wand langs de Bos en Lommerweg. Doel is om het blok slim te transformeren zodat deze een nieuw type bewoners kan aantrekken en te onderzoeken hoe het blok minder als een stedelijke barrière kan werken.

Voorstel is twee strategisch geplaatste dubbelhoge poorten toe te voegen die zorgen voor een betere verbinding met de achterliggende wijk. Tevens kan door een nieuwe opbouw de positie van de poorten benadrukt worden en zal het gebouw architectonisch minder lang ervaren worden.

 

Locatie. Amsterdam
Opdrachtgever. BMC Amersfoort
Omvang. 11.500 m2 commerciële ruimtes en 76 woningen
Ontwerp. 2011

 
woon winkelcomplex uit 1955 - 1956, conform uitbreidingsplan Bos en Lommer

woon winkelcomplex uit 1955 - 1956, conform uitbreidingsplan Bos en Lommer

 

Concept

gevelbeeld oud/nieuw -  het 200m lang stadsblok krijgt een driedeling door hoge toegangspoorten en door de toevoeging een extra verdieping

bestaande & nieuwe situatie gevelbeeld - het 200m lang stadsblok krijgt een driedeling door hoge toegangspoorten en door de toevoeging een extra verdieping

 
3.jpg
9.jpg

Verschillende concepten voor transformatie van de plint en verdiepingen

Bij de variant ‘maisonnettes’ komen er nieuwe entrees aan de straat en daardoor meer reuring en sociale controle

nieuwe indeling - maisonnette woningen

nieuwe indeling - maisonnette woningen

 

In deze variant wordt de commerciële plint, met de eronder liggende kelder grotendeels getransformeerd tot woon-werk woningen. Op de verdieping komen maisonnettes door het slim samenvoegen van de kleine woningen, op die manier dat de huidige ontsluitingsstructuur kan worden gehandhaafd. Alle maisonnettes beschikken over een ruim terras dat goed georiënteerd is op de zon.

Meer weten over dit project?