Stedenbouwkundige visie en DO inrichtingsplan
Stationsplein Snaaskerke - Gemeente Gistel (B)
Vernieuwd autoluw dorpshart met plek voor ontmoeting en groen

Snaaskerke is een charmant dorpje gelegen tussen Oostende en Gistel en heeft 1400 inwoners. Het heeft mooie authentieke hoeves en een polderachtig landschap. Het dorpshart is ooit aangetast door een spoorlijn, maar is een aantal jaren geleden vervangen door een 22km lange fietsroute; de Groene 62. De opgave betreft de herinrichting van de bedding van de Groene 62 alsmede het voormalig Stationsplein, zodat er meer samenhang in ruimte en programmering ontstaat en een identiteitsrijke plek ontstaat.
Op de plaats waar deze route Snaaskerke doorsnijdt, is de relatie met het dorp en het landschap hersteld. In het ontwerp is veel aandacht besteed aan de verweving van het plangebied met het reeds aanwezige netwerk van trage wegen en de historische waterstructuur in het dorp. De kenmerkende trage wegen van het dorp wordt verlengd en gekoppeld aan recreatieve ommetjes. Het Stationsplein wordt een rustige maar levendige plek en past qua maat, schaal en vorm bij de identiteit van het dorp. Het plein wordt ingericht als een ‘shared space’ waarbij het accent niet meer op de auto ligt, maar juist op alle gebruikers van het plein.
De gemeente Gistel heeft de principes van het plan voor het Stationsplein doorgezet in de herinrichting van de gehele dorpskern. Op die manier is er niet alleen veel samenhang ontstaan t.p.v. de Groene 62, maar in de het hele dorp.
Locatie. Snaaskerke, Belgie
Partners. BenLandschap
Opdrachtgever. Gemeente Gistel (B)
Omvang. 2,5 ha
Ontwerp. 2015 - 2017
Uitvoering. 2020 - 2022
Stedenbouwkundige visie
VO en DO Inrichitngsplan
Stationsplein Snaaskerke, shared space en vergroening
situatie voor dorpskernvernieuwing
aansluiten van het gebied op het netwerk van het dorp
“We zien echt dat de input die we hebben gegeven in de eerste workshop terugkomen in het ontwerp van KAS, het is voor ons daardoor heel eigen.”
Jan
doorsnedes in plattegrond
Duurzaamheid en biodiversiteit zijn belangrijke thema’s; het verhard oppervlak wordt gereduceerd, de kasseien worden hergebruikt en er komen educatieplekken voor de jeugd. Workshops met bewoners hebben input gegeven voor de gebruikswensen en de identiteit, zodat het een plek wordt waar de bewoners trots op zijn.
1. groenzone & parkeren
2. stationsplein
3. speelzone
van verharde restruimte naar groene plekken voor ontmoeting
situatie voor dorpskernvernieuwing
Participatie bewoners Snaaskerke
in een tweetal sessie is met bewoners input verkregen op de identiteit van het gebied, de passende sfeer en zijn mobiliteitsaspecten verder uitgewerkt